Iedereen neemt domme beslissingen, zelfs slimme mensen ontkomen er niet aan.
De reden is dat we er niet bij stilstaan dat we een dom besluit nemen. We denken er niet eens over na dat we onverstandige dingen doen.
Vaak omdat we dingen automatisch doen, zoals je telefoon naast je op je bureau leggen terwijl je werkt, of snel zo’n schijnbaar übergezonde smoothie pakken bij wijze van gezonde to-go-snack.
We hebben twaalf gewoonten voor je op een rij gezet. Gewoonten waar je nauwelijks bij stilstaat, maar die eigenlijk heel slecht voor jezelf zijn.
De dag beginnen met de makkelijkste dingen
Niet. Doen. Begin altijd met het moeilijkste. Je kunt het maar beter gehad hebben.
Sommigen noemen deze strategie "het eten van de kikker". Schrijver Mark Twain schreef eens: "Eet een levende kikker in de ochtend, dan zal je de rest van de dag niets ernstigs overkomen."
Sommige onderzoekers zeggen dat naarmate de dag vordert de wilskracht afneemt. Het lijkt dus logisch om je 's ochtends eerst te zetten aan taken waarvoor je veel concentratie en focus nodig hebt.
Andere wetenschappers betwisten daarentegen de stelling dat onze hoeveelheid wilskracht eindig is. Linksom of rechtsom, het is gewoon heel praktisch om met de moeilijke taken te beginnen omdat je niet weet wat er die dag verder nog aan onverwachte en moeilijke zaken staat te gebeuren. Heb je alleen nog maar eenvoudige taken te doen, dan vang je een onverwachte moeilijkheid gemakkelijker op.
De hele tijd je e-mail of Whatsapp checken
Het is moeilijk om niet te reageren wanneer je telefoon of inbox meldt dat je nieuwe berichten hebt. Toch is het beter om de lokroep te weerstaan.
Veel onderzoek wijst uit dat multitasken niet productief is. Sterker nog, schakelen tussen twee taken (zoals onderzoek doen en je e-mail checken), kost je 40 procent meer tijd dan wanneer je beide taken afzonderlijk en na elkaar zou doen. Een gemene valkuil: je denkt dat je productiever bent met multitasken, maar je bent het gewoon niet.
Psycholoog Ron Friedman heeft daar een eenvoudige oplossing voor: schakel het geluid van je telefoon uit, zodat je geen inboxmeldingen meer hoort. En sluit het tabblad met je e-mail als je aan het werk bent. Check en beantwoord je mail of app op bepaalde tijden en handel ze dan allemaal in een keer af.
Je telefoon op je bureau hebben terwijl je werkt
Je telefoon op de trilfunctie zetten is niet genoeg. Sterker nog, je telefoon uitschakelen is evenmin voldoende.
Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the Association for Consumer Research, blijkt dat alleen al de nabijheid van je telefoon genoeg is om je concentratie te verliezen en je prestaties te verminderen. En dat gaat onbewust.
Hou je telefoon dus uit het zicht. Het liefst in een andere kamer.
De hele dag zittend doorbrengen
Kantoorwerk staat maar zelden synoniem voor lichamelijke inspanning. Sterker nog, veel zittend werk is schadelijk voor onze gezondheid. Een toenemende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek wijst daarop.
Recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, toont aan dat mensen die een uur per dag bewegen 50 procent minder kans hebben op overlijden dan mensen die die beweging niet hebben. Goed nieuws: je hoeft niet uren achtereen te bewegen, je kunt dat uur lichaamsbeweging verdelen over de hele dag.
Uren achtereen naar een scherm turen
De hele dag naar een computerscherm staren kan leiden tot overbelasting van het oog, iets wat ook wel 'digitale oogvermoeidheid' wordt genoemd. De symptomen van deze oververmoeidheid zijn droge ogen en onscherp zien.
De Amerikaanse Academie van Oogheelkundigen adviseert bij vermoeidheid de 20-20-regel. Kijk elke 20 minuten, 20 seconden naar iets op vijf tot zes meter afstand. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon wat minder lang naar het scherm staren.
Pas laat in de middag pauzeren
Ook. Niet. Doen. Neem die pauze ergens halverwege de ochtend.
Ook hier biedt de wetenschap uitkomst. In 2015 publiceerde het Journal of Applied Psychology een studie waaruit blijkt dat, naarmate er meer tijd verstreken is sinds het begin van de werkdag, een pauze minder effectief is. Vroege pauzes leveren meer op: je 'tankt' je concentratie, energie en motivatie beter bij.
Overigens toont diezelfde studie aan dat je je tijdens een pauze niet per se bezig hoeft houden met iets anders dan werk. Zorg er alleen wel voor dat je iets doet wat je leuk vindt en waarvoor jezelf gekozen hebt. Met andere woorden: je tijdens je pauze bezighouden met je lievelingsproject kan je meer energie opleveren dan wat rondbrowsen op social media.
Naar muziek luisteren terwijl je werkt
Je denkt dat je productiever bent wanneer je naar muziek luistert, maar dat is niet zo. Musicus en neurowetenschapper Daniel Levitin zei in 2015 al dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat je prestaties op intellectueel gebied (zoals lezen of schrijven) sterk afnemen wanneer je naar muziek luistert.
Enige uitzondering is wanneer je steeds dezelfde taken, of heel monotoon werk uitvoert - wanneer je bijvoorbeeld aan een lopende band werkt of lang achter elkaar rijdt. Dan geldt muziek als een oppepper.
Levitin zegt dat het beter is om 10 tot 15 minuten muziek te luisteren voordat je je op je werk concentreert. Dan kom je in een beter humeur en ben je lekker ontspannen.
Kiezen voor voedsel dat gezond lijkt maar het niet is
Verlies je niet in hypes - kijk naar de feiten over voedsel. Veel voeding lijkt gezond, maar is het niet. Erin Brodwin van Business Insider stelde een lijst samen.
Bijvoorbeeld: flesjes vruchtensap en smoothies lijken gezond, terwijl ze in werkelijkheid bol staan van de suikers en calorieën. Tegelijkertijd denken veel mensen dat het eten van veel eieren tot een hoog cholesterolgehalte leidt. Terwijl dat voor de meesten van ons niet opgaat.
Passief social media consumeren
Volgens wetenschappers zijn er twee manieren waarop je Facebook en Instagram kunt gebruiken: passief en actief.
Actief gebruik draait om directe communicatie en uitwisseling met anderen zoals statusupdates posten en commentaar geven op andermans berichten. Passief gebruik daarentegen is het consumeren van informatie door te scrollen door alle feeds. Meestentijds gebruiken we Facebook passief.
Volgens een in het Journal of Experimental Psychology gepubliceerde studie voelen we ons slechter door het passief gebruiken van Facebook. Mogelijk komt dit doordat we een beetje jaloers zijn op het schijnbaar glamoureuze leven van anderen.
Dus in plaats van suf te scrollen en ongelukkig te worden: stuur iemand een bericht of geef commentaar op iemands foto van een blijde gebeurtenis.
Een meningsverschil met je partner uit de hand laten lopen
Geeft je partner je een sneer, dan is het heel verleidelijk om terug te slaan met een een wrede rotopmerking. Probeer je in te houden.
Om een conflict te laten de-escaleren moet je volgens huwelijkstherapeut Esther Perel reflecteren op wat je partner gezegd heeft en empathie tonen. Zeg: "Ik begrijp waarom je deze opmerking maakt", zelfs wanneer je dat helemaal niet doet.
Tientallen matches hebben op datingapps, maar met niemand communiceren
Sommigen maken een spelletje van online daten: zo veel mogelijk matches verzamelen in zo min mogelijk tijd. Maar dat kan funest zijn, volgens bio-antropoloog Helen Fisher. Zij stelt dat het grootste probleem met datingapps is dat deelnemers cognitief overbelast raken.
Volgens Fisher is "het menselijke brein niet toegerust om te kiezen tussen honderden of duizenden alternatieven". Ze adviseert mensen te stoppen bij negen matches en daar een keuze uit te maken.
Te laat naar bed gaan
Wetenschappers noemen het een vorm van uitstelgedrag: later naar bed gaan dan je je hebt voorgenomen terwijl er geen dwingende omstandigheden zijn die het naar bed gaan verhinderen.
Iedereen kent het voorbeeld: je blijft hangen voor de buis en je kijkt naar een programma dat je eigenlijk helemaal niet zo interessant vindt.
Dit is niet alleen suf, het kan ook gevaarlijk zijn. Structureel te weinig slaap kan net zo dodelijk zijn als roken. Zet die tv uit en ga naar bed. Morgen zul je jezelf er dankbaar voor zijn.